Качки-мандаринки короткий опис для дітей; як виглядає, де живе, чим харчується, вага, розмір,

ЗМІСТ СТАТТІ:

Качки-мандаринки короткий опис для дітей; як виглядає, де живе, чим харчується, вага, розмір,

Качка-мандаринка – вважається однією з найпривабливіших птахів в природі. До сих пір вона є символом культури Сходу, а її зображення можна побачити на всіляких предметах побуту і мистецтва, малюнки качок нанесені на столові сервізи, вази, декоративні панно і картини.

Качка-мандаринка – птах з роду качиних і сімейства лісових качок. У даній статті ми розглянемо її детальніше.

Чому качку-мандаринку так назвали?

  • Свою назву качка-мандаринка отримала завдяки яскравому багатобарвному оперення. У Китаї мандаринами називали заможних знатних правителів, які вбиралися в помітну одяг. Такий яскравий окрас має оперення у самців.
  • Раніше качка-мандаринка мала іншу назву: «мандарінская» або «китайська» качка. Також є думка, що свою назву качка отримала через те, що була прикрасою ставків в імператорському палаці і дворах порадників Східної Азії.
  • однозначно, назва качки-мандаринки походить від її краси і причетності до величі і ніяк не пов’язане з однойменною назвою цитрусового плода.

мандаринки

Чому качка-мандаринка занесена в Червону книгу?

  • На даний вид качок не можна полювати – він охороняється законом і занесений в Червону книгу. В осінню пору року, самець качки скидає своє яскраве оперення і стає схожим на звичайну качку – це найнебезпечніший період для качки-мандаринки, так як вона може стати жертвою мисливця.
  • Тому в місцях проживання цих качок, мисливський сезон починається в кінці вересня: коли велика частина качок мандаринок – залишає свої гнізда і перелітає в теплі краї.
  • Мандаринка добре приживається і розмножується в неволі. Люди часто заводять її в якості декоративної птиці для своїх штучних водойм.
  • Птах прекрасно приручаються і є частим мешканцем паркових ставків. вона неконфліктна і добре уживається з іншими різновидами водоплавних птахів.
  • Проживання качок-мандаринок в заповідних зонах з належними умовами, дозволяє захистити популяцію цих рідкісних птахів.

Занесена до Червоної книги

Скільки качок-мандаринок залишилося на землі?

  • Незважаючи на свою популярність, качка-мандаринка – є рідкісним видом птахів.
  • Її чисельність у всьому світі не висока і досягає всього лише – 25 тис.птіц.
  • Близько 15 тис. Особин живуть на території Росії.
  • Решта їх чисельність розподілена в країнах Східної Азії.
  • Качки-мандаринки короткий опис для дітей; як виглядає, де живе, чим харчується, вага, розмір,

Мандаринка-качка: самка і самець, фото

Качка-мандаринка – самець

  • Самець і самка качки-мандаринки мають різний оперення. У самця в шлюбний період забарвлення стає красивим і яскравим кольором. Це його виділяє з усіх птахів сімейства качиних.
  • На голові селезня є великий чубчик, а на шиї примітні бакенбарди оранжевого кольору. Той самий помаранчевий опахало розташоване на кінці крила птаха. Коли крила складені, останнім перо виступає з крила в формі своєрідного віяла.
  • Якщо придивитися, ці віяла з обох сторін утворюють нагадує сідло форму на спинці птиці. Забарвлення селезня мандаринки складається з фіолетових, білих, бурих, оранжево-червоних і зелених пір’я. Деякі з пір’я, мають плавні переходи кольору.
  • Лапки качки-мандаринки селезня мають жовтий відтінок, а дзьоб – червоний. Це характерно відрізняє його від самки в період скидання оперення. Треба сказати, що процес линьки у самця відбувається два рази в рік.
  • Крім тпопорадиційної забарвлення, існує білі качки-мандаринки. Дізнатися їх можна по характерному сідла з оперення на спинці. Серед селезнів білого кольору, характерною ознакою є кремові цятки по оперення.

Селезень

Качка мандаринка, самка

  • Забарвлення у самки не такий строкатий як у селезня. Самка качки мандаринки має більш тонкі обриси силуету.
  • Чубчик на її голові не такий значний як у самця. Оперення на голові сірого кольору. За спинці самки розташоване перо буро-оливкового кольору з брижами.
  • У нижній частині тіла на черевці біле оперення.
  • Такий непомітний наряд допомагає птахові в момент висиджування яєць з пташенятами, вона стає практично непомітною для хижаків.

сіра самочка

Качка-мандаринка: де живе і чим цікава?

  • Спочатку качка-мандаринка заселяла південні регіони Східної Азії, а потім її популяція поширилася по всій території Кореї, Китаю, Японії та частково Росії. Мандаринки, що живуть в північних районах, до кінця вересня здійснюють переліт в південні райони Японії і Китаю.
  • І лише в самому початку березня, коли ще не повністю розтанув сніг, качки повертаються до своїх рідних гнізд. Даний вид качок цікавий тим, що здатний жити високо на дереві. У деяких випадках, мандаринки гніздилися на висоті близько 6 м над землею.
  • Такий спосіб життя, дозволив птахам приручити своїх пташенят до висоти, практично з перших днів життя – пташенята можуть стрибати з гнізда, не травмуючи себе.

Місце проживання качки-мандаринки в Росії

  • Мандаринки, що мешкають в Росії, для гніздування вибирають Приморський і Хабаровський край.
  • Також їх поселення можна зустріти в районах Сахалінської і Амурської області. Північні території воліє качка-мандаринка, ведуча перелітний спосіб життя.

Де качка-мандаринка в’є гніздо, як виглядають пташенята?

  • Період гніздування мандаринок починається в квітні і закінчується в червні. Свої гнізда качки в’ють в хвойних або листяних лісах, на високих деревах, недалеко від води. Як правило, територія для їх дупла – це тихе і затишне місце, заросле чагарником або завалене гілками.
  • Ідеально підходить, високоросла дерево зі звисаючими гілками над водою. При здійсненні сезонного перельоту, мандаринка може оселитися вздовж річок і водойм з густими заростями в прибережній зоні. Нерідко вона зустрічається в прирічкових зонах гірських річок.

Гніздо і пташенята мандаринки

  • Протягом однієї кладки, самка качки-мандаринки відкладає до 14 яєць і висиджує їх протягом місяця. Весь цей період, самка не залишає місце кладки. Завдання самця – забезпечити їжею самку в період висиджування.
  • При появі на світ пташенят, обоє батьків починають процес турботи і вигодовування потомства, який триває від 35 до 45 днів. Треба сказати, що качки-мандаринки прекрасні батьки, вони не залишають своє потомство і допомагають один одному в виховному процесі.
  • На сороковому дні життя, пташенята здійснюють свої перші спроби польоту. В цей час пташенята ще не мають достатнього оперення і планувати політ їм допомагають не тільки крильця, але і перетинки на лапках. Таким чином самка приручає їх до плавання і самостійного добування їжі.
  • Однак не завжди вдається зберегти потомство – пташенята качки-мандаринки іноді стають жертвами нападів з боку диких тварин. У природному середовищі існування, ворогами мандаринок є білки – руйнівний гнізд, собаки єнотовидні, птиці хижаки, лисиця і єнот.

Якого розміру і ваги качка-мандаринка, якого розмаху крил?

  • Качка-мандаринка – чудовий плавець, птиця відмінно пірнає. Однак пірнає вона вкрай рідко, тільки якщо їй загрожує небезпека. До того ж її політ швидкий, легкий і маневрений, з місця качка злітає в вертикальному положенні тіла.
  • Мандаринка відмінно пересувається як у воді, так і на суші. Невеликий розмір тіла птиці, дозволяє здійснювати польоти серед лісових хащів і дерев. А маленький вага дає можливість вільно перестрибувати по гілках дерева.
  • Яскрава качка важить не більше 800 г, а розмір її тіла досягає 50 см. При цьому розмах її крила в довжину – 60 см. Самка і селезень цієї породи качок, мають майже однакову масу тіла і розмір.

Качки відмінно себе почувають як на суші так і в воді

Скільки років живе качка-мандаринка?

  • Середня тривалість життя цих декоративних птахів в природному місці існування, не перевищує 6 років. Такий термін обумовлений тим, що даний вид качок, нерідко стає поживою хижих тварин.
  • У неволі качка-мандаринка здатна прожити близько 12 років. Але для цього їй необхідно забезпечити всі умови комфортного проживання, а особливо сприятливу зимівлю. часто використовуються спеціальні дерев’яні будиночки з солом’яним настилом і підігрів води у водоймі або спеціальному вольєрі для купання.

Чим харчується качка-мандаринка?

  • Харчування мандаринок в місцях їх проживання багато різноманітністю рослинної і білкової їжі. Ці птахи люблять поїдати жолуді, але також ласують ягодами, зернами і насінням диких і культурних рослин. Люблять поживитися рибою і морепродуктами: раки, молюски.
  • Черви, жаби, жучки та інші комахи – також є для мандаринок бажаної їжею. Іноді качки-мандаринки злітаються на посівні і озимі поля для пошуку їжі – рисові злаки і гречка, залучають качку своїми пагонами.
  • У заповідниках або приватних водоймах, декоративну птицю годують їжею подібної до тієї, яку вона отримує в дикій середовищі існування: кукурудза, ячмінь, рис, пшениця – в твердому і відвареному вигляді, жолуді, терті овочі, салати з кульбаби і іншої зелені, висівки, ряску. Під час гніздування раціон розширюють добавкою рибного філе і перемеленого м’яса.

Їжа з довкілля

Качка-мандаринка: цікаві факти для дітей

  1. У природі вкрай рідко, зустрічається різновид мандаринок «альбіносів»: з повністю білим забарвленням оперення.
  2. Голос, який видають цей птах, насправді відрізняється від качиного крякання. Це звук, який більше нагадує свистячий писк.
  3. Маленький набір хромосом мандаринки, не дозволяє їй схрещуватися з іншими різновидами роду качиних.
  4. Коли селезень мандаринки линяє, його оперення набуває сіруватого відтінку і нагадує зовні – дику качку. Мисливцеві важко його відрізнити. Тому селезень стає частою здобиччю мисливця.
  5. Зменшення популяції цих рідкісних качок, пов’язане зі знищенням лісових масивів, вирубка дерев скорочує можливості гніздування.
  6. У Китаї існує тпопорадиція дарувати мандаринок молодятам на весілля, символізуючи певні побажання. Вважається, що рідкісні птахи принесуть молодій сім’ї вірність подружжя і благополуччя в шлюбі. Насправді ця прикмета не відповідає реальності, відданість самця і самки мандаринок не така тривала – вони щорічно змінюють пару.
  7. Після зміни оперення, селезня мандаринки відрізнити від самки можливо тільки завдяки його червоному дзьоба.
  8. Качки-мандаринки не люблять гніздитися на одному і тому ж місці: щороку вони вибирають для себе новий ствол висотою до 6-15 метрів. Дуже люблять облаштовувати дупла на дубових деревах.

Корисні статті для дітей:

Відео: Дивовижна качка-мандаринка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code